Çfarë është Next.js dhe çfarë dobish ofron?

Zhvillimi i shpejtë i botës dixhitale dhe numri në rritje i bizneseve online diktojnë nevojën për të evoluar dhe përmirësuar vazhdimisht teknologjitë ekzistuese për zhvillimin e aplikacioneve web. Duke filluar nga përmirësimi i performancës, mundësitë e skalitshmërisë, përmirësimi i përvojës së përdoruesit dhe optimizimi SEO, teknologjitë po evoluojnë vazhdimisht duke shtuar funksionalitete të reja si një zgjidhje për problemet dhe kufizimet ekzistuese.

Kohët e fundit, NextJS ka qenë në listën e teknologjive që përjetojnë rritje dhe popullaritet marramendës dhe numri i programuesve që e përfshijnë atë në gamën e teknologjive mbi të cilat ata ndërtojnë projektet e tyre po rritet.

 

Por çfarë përfaqëson në të vërtetë NextJS?

NextJS është një framework i ndërtuar mbi ReactJS dhe përdoret për të ndërtuar aplikacione Single Page. Ajo u zhvillua nga ekipi i Vercelit. Popullariteti i NextJS bazohet kryesisht në faktin se zgjidhi një problem të madh që programuesit kishin me aplikacionet e shërbyera në një faqe klienti, në një shfletues interneti. Po, edhe pse këto aplikacione kanë një përvojë të avancuar të përdoruesit ku nuk ka nevojë për të rimbushur faqen kur përdorin aplikacionin, ata gjithashtu kanë problemet e tyre.

Për shkak se një pjesë e madhe e përmbajtjes bëhet e disponueshme vetëm pasi shfletuesi i internetit ekzekuton kodin, crawlers web kanë vështirësi në leximin e përmbajtjes në atë faqe. Si rezultat, shumë aplikacione Single Page, edhe pse popullore, mbetën anonime për motorët e kërkimit si Google.

NextJS e zgjidh këtë problem duke renderuar komponentët e React në një rendering anësor të serverit . Me NextJS, zhvilluesit mund të rendisin kodin në anën e serverit dhe të dërgojnë një skedar HTML të thjeshtë dhe të indeksueshëm tek klienti (shfletuesi web). Edhe pse kjo nuk ishte krejtësisht e pamundur përpara shfaqjes së NextJS, u desh një proces shumë i gjatë dhe i ndërlikuar për ta mundësuar atë.

NextJS gjithashtu ofron ndihmë për gjenerimin e një site-i statik (SSG). Kjo është një mënyrë tjetër e ndërtimit të website-ve dhe aplikacioneve. Ndryshimi nga renderimi i anës së serverit është se HTML gjenerohet gjatë ndërtimit te aplikacionit (build time). Në SSR, HTML-i është dinamik kur ekzekutohet (runtime). Website-et e ndërtuara me SSG janë super të shpejta, megjithatë ato nuk janë të përshtatshme për interaktivitet të shumtë, sepse që të ndodhë kjo duhet rindërtimi i duhur i HTML,  diçka që arrihet me SSR.

Si rezultat, kjo strategji është e përshtatshme për ndërtimin e faqeve që nuk ndryshojnë shpesh dhe nuk varen nga ndërhyrja e përdoruesit, p.sh. faqe për informim, faqja e parë me përmbajtje statike, etj. Kur krijoni një site me NextJS, ju mund të përdorni të dyja strategjitë në mënyrë alternative.

 

Cilat janë përfitimet kryesore nga NextJS?  

E lehtë për të filluar një projekt të ri

Me një komandë të thjeshtë, projekti i ri është në dispozicion në më pak se 1 minutë. Ka edhe gjëra të tjera që mund të shtojnë funksionalitete tjera (p.sh. typescript dhe të tjera).

 

Optimizim i përmirësuar i SEO (search engine optimization) 

SEO ka një rëndësi shumë të madhe që faqja jonë të jetë “visible” dhe të shfaqet më lart në rezultatet e ofruara për motorët e kërkimit në web. 

 

Open graph i përshtatur

NextJS na lejon të shtojmë programatikisht meta të dhënat e nevojshme për secilën faqe veç e veç. Ato meta të dhëna janë të  nevojsme për SEO më të  mirë, megjithatë ajo gjithashtu i bën lidhjet tona të duken shumë më mirë kur ne i ndajmë në mediat sociale (për shembull, kur ndajmë një lidhje në Twitter ose Facebook, ne automatikisht kemi një fotografi, një titull të saktë dhe përmbajtje te bukur).

 

⦁ Performancë të përmirësuar

Duke qenë se NextJS e liron motorin e kërkimit në internet për arsye se duhet të shkarkojë dhe të shërbejë kodin Javascript, ai ka potencialin të përmirësojë jashtëzakonisht kohën deri në barazimin e parë (time to first draw) –  kjo është koha kur përdoruesi shikon informacionin e parë në website. Ideale do të ishte nën 1 sekondë.

 

⦁ Komuniteti i madh i internetit dhe përmirësimi i rregullt 

Një nga treguesit kryesorë se një framework apo bibliotekë e veçantë është e madhe për përdorim është se sa shpesh kërkohet. Numri i madh i yjeve i githab tregon se programuesit besojnë dhe e përdorin atë shpesh. Nëse  vëreni se sa shpesh dalin versione të reja, do të shihni se NextJS shpesh pirmirësohet. Duke qenë një nga framewark-at më të përdorura për React, kjo do të thotë se nëse ngecni në një problem të veçantë, do të gjeni një numër të madh zgjidhjesh për problemet tuaja – gjë e rëndësishme gjatë selektimit të një framework-u programues.

 

⦁ Një numër i madh i mjeteve ndihmëse – out of the box

NextJS përmban zgjidhje për routing, ndërkombëtarizim, analitikë, refresh të shpejtë, mbështetje të ndërtuar në CSS, ndarje të kodeve, dhe bundling, si dhe një sërë gjërash të tjera që në Pure React ose framework-e të tjera do të kërkojnë një numër të bibliotekave të jashtme për të arritur të njëjtën.

 

Nëse dëshironi të jeni pjesë e komunitetit Coding dhe të ndërtoni histori të reja suksesi me ne, zbuloni më shumë rreth Akademisë së Programimit Front-End.

Akademinë e Programimit Front-End mësojmë nëpërmjet projekteve reale për klientë të vërtet nën mentorimin e instruktorëve me përvojë të dëshmuar.

Cakto një takim me menaxherin tonë të suksesit të studentëve për më shumë udhëzime dhe hollësi rreth programit!

Related Stories For You

Trending Stories që mund të ju interesojnë